Arial View of Green Field

PUBLICAÇÕES

Confira aqui algumas publicações científicas e apresentações de trabalhos e palestras de autoria ou coautoria de membros da nossa equipe:

Artigos publicados em revistas científicas de alto impacto

PISSARD, AUDREY; MARQUES, EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO; DARDENNE, PIERRE; LATEUR, MARC; PASQUINI, CELIO; PIMENTEL, MARIA FERNANDA; FERNÁNDEZ PIERNA, JUAN ANTONIO; BAETEN, VINCENT. Evaluation of a handheld ultra-compact NIR spectrometer for rapid and non-destructive determination of apple fruit quality. Postharvest Biology and Technology, v.172, 2021.

 

JOSÉ NASCIMENTO MARQUES, EMANUEL; TONETTO DE FREITAS, SÉRGIO. Performance of new low-cost handheld NIR spectrometers for nondestructive analysis of umbu (Spondias tuberosa Arruda) quality. Food Chemistry, v.167, 2020.

 

MOGOLLÓN, RENÉ; CONTRERAS, CAROLINA; DA SILVA NETA, MAGNÓLIA LOURENÇO; MARQUES, EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO; ZOFFOLI, JUAN PABLO; DE FREITAS, SERGIO TONETTO. Non-destructive prediction and detection of internal physiological disorders in 'Keitt' mango using a hand-held Vis-NIR spectrometer. Postharvest Biology and Technology, v.167, 2020.

 

MALEGORI, CRISTINA; NASCIMENTO MARQUES, EMANUEL JOSÉ; DE FREITAS, SERGIO TONETTO; PIMENTEL, MARIA FERNANDA; PASQUINI, CELIO; CASIRAGHI, ERNESTINA. Comparing the analytical performances of Micro-NIR and FT-NIR spectrometers in the evaluation of acerola fruit quality, using PLS and SVM regression algorithms. Talanta (Oxford), v.165, 2017.

MALEGORI, C.; GRASSI, S.; MARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T.; CASIRAGHI, E. Vitamin C distribution in acerola fruit by near infrared hyperspectral imaging. Journal of Spectral Imaging, v.5, 2016.

 

MARQUES, EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO; DE FREITAS, SÉRGIO TONETTO; PIMENTEL, MARIA FERNANDA; PASQUINI, CELIO. Rapid and non-destructive determination of quality parameters in the -Tommy Atkins’ mango using a novel handheld near infrared spectrometer. Food Chemistry, v.197, 2016.

Capítulos de livros publicados

 

RYBKA, A. C. P.; MARQUES, A. T. B.; NASSUR, R. C. M. R.; MARQUES, E. J. N. Juice of Fruits and Vegetables In: Postharvest Physiological Disorders in Fruits and Vegetables. 1 ed. Boca Raton: Taylor & Francis Group, 2019, v.1, p. 785-804 (Chapter 35).

 

MARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T.; CAVALCANTE, I. H. L.; FIGUEIREDO NETO, A. Espectroscopia na região do infravermelho próximo (NIR): técnica analítica não destrutiva para determinação da qualidade de manga In: Manga - Maturação, Colheita e Conservação. 1 ed. Petrolina: Fundação UNIVASF, 2017.

 

Apresentação de trabalhos e palestras

 

EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO MARQUES; BÁRBARA ORRANA SOBREIRA DA SILVA; ÍTALA TAVARES GUIMARÃES; SÉRGIO TONETTO DE FREITAS. Avaliação do desempenho de espectrômetros NIR portáteis para a determinação não destrutiva da qualidade de manga ‘Palmer’. In: XXVI Congresso Brasileiro de Fruticultura, 2019.

 

EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO MARQUES; SÉRGIO TONETTO DE FREITAS. Desempenho de novos espectrômetros NIR portáteis de baixo custo para avaliação não destrutiva da qualidade de umbu (Spondias tuberosa Arruda). In: X Workshop de Quimiometria. Salvador: Universidade Federal da Bahia, 2019.

 

NAIANE SANTOS BARRETO; ERIKA SAMANTHA SANTOS DE CARVALHO; INGLIDES GOMES DE OLIVEIRA; EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO MARQUES; SÉRGIO TONETTO DE FREITAS; ALINE CAMARÃO TELLES BIASOTO. Determinação rápida de atributos sensoriais em vinho tinto utilizando espectrômetro Vis/NIR portátil. In: X Workshop de Quimiometria. Salvador: Universidade Federal da Bahia, 2019.

 

EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO MARQUES; BÁRBARA ORRANA SOBREIRA DA SILVA; ÍTALA TAVARES GUIMARÃES; SÉRGIO TONETTO DE FREITAS. Avaliação do desempenho de espectrômetros NIR portáteis para a determinação não destrutiva da qualidade de manga ‘Palmer’. In: XXVI Congresso Brasileiro de Fruticultura. Juazeiro-BA / Petrolina-PE: Universidade Federal do Vale do São Francisco / Embrapa Semiárido, 2019.

 

NAIANE SANTOS BARRETO; EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO MARQUES; ERIKA SAMANTHA SANTOS DE CARVALHO; SÉRGIO TONETTO DE FREITAS; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES. Determinação rápida de parâmetros físico-químicos em vinho tinto utilizando espectrômetro Vis/NIR portátil. In: XXVI Congresso Brasileiro de Fruticultura. Juazeiro-BA / Petrolina-PE: Universidade Federal do Vale do São Francisco / Embrapa Semiárido, 2019.

SILVA NETA, M. L.; MARQUES, E. J. N.; NASSUR, R. C. M. R.; FREITAS, S. T. Avaliação da intenção de compra e preferência de consumidores de mangas 'Keitt' colhidas com diferentes teores de matéria seca. In: III Jornada de Integração da Pós-Graduação da Embrapa Semiárido. Petrolina: Embrapa, 2018. v. 3. p. 31-36.

MARQUES, E. J. N.; PISSARD, A.; DARDENNE, P.; LATEUR, M; PASQUINI, C.; PIMENTEL, M. F.; BAETEN, V. Transferência de calibração entre espectrômetros NIR de bancada e portátil para determinação de parâmetros de qualidade de maçãs. In: VIII Workshop de Quimiometria, 2017, Salvador. VIII Workshop de Quimiometria, 2017. p. 149-149.

 

MARQUES, E. J. N.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T.; NASSUR, R. C. M. R; OLIVEIRA, W. P.; MEDEIROS, E. P. Determinação rápida de atributos sensoriais em vinhos tintos utilizando espectroscopia Vis/NIR e LS-SVM. In: VIII Workshop de Quimiometria, 2017, Salvador. VIII Workshop de Quimiometria, 2017. p. 137-137.

 

MALEGORI, C.; MARQUES, E. J. N.; PIMENTEL, M. F.; FREITAS, S. T.; PASQUINI, C.; CASIRAGHI, E. Non-destructive evaluation of Acerola quality using IR spectroscopy. In: 2nd Conference on Optical Characterization of Materials (OCM), 2015, Karlsruhe. Abstracts of the 2nd Conference on Optical Characterization of Materials (2015), 2015.

 

MALEGORI, C.; MARQUES, E. J. N.; PIMENTEL, M. F.; FREITAS, S. T.; PASQUINI, C.; CASIRAGHI, E. Comparison between FT-NIR and Micro-NIR in the evaluation of Acerola fruit quality, using PLS and SVM regression algorithms. In: 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015, Foz do Iguaçu - Brazil. Abstract book 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015.

 

MALEGORI, C.; GRASSI, S. ; MARQUES, E. J. N. ; PIMENTEL, M. F. ; FREITAS, S. T.; PASQUINI, C. ; CASIRAGHI, E . HSI for quality evaluation of vitamin C content in Acerola fruit. In: 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015, Foz do Iguaçu - Brazil. Abstract book 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015.

 

BIASOTO, A. C. T.; MARQUES, E. J. N. ; FREITAS, S. T. ; NASSUR, R. C. M. R.; OLIVEIRA, W. P. ; MEDEIROS, E. P. . Determination of sensory descriptors in red wine using Visible and Near Infrared (Vis/NIR) Spectroscopy. In: 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015, Foz do Iguaçu - Brazil. Abstract book 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015.

 

MARQUES, E. J. N.; BIASOTO, A. C. T. ; FREITAS, S. T. ; NASSUR, R. C. M. R.; MEDEIROS, E. P. . Rapid and environmentally friendly wine analysis using Vis/NIR Spectroscopy and Support Vector Machine regression. In: 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015, Foz do Iguaçu - Brazil. Abstract book 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015.

 

MARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T. ; PIMENTEL, M. F. ; PASQUINI, C. Quality parameters evaluation in the ‘Tommy Atkins’ mango using a handheld ultra-compact near infrared spectrometer. In: 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015, Foz do Iguaçu - Brazil. Abstract book 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015.

 

MARQUES, E. J. N.; PISSARD, A. ; DARDENNE, P. ; LATEUR, M ; PASQUINI, C. ; PIMENTEL, M. F. ; BAETEN, V. Comparison between benchtop and ultra-compact handheld NIR spectrometers for the evaluation of apple quality. In: 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015, Foz do Iguaçu - Brazil. Abstract book 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015.

 

MALEGORI, C.; GOWEN, A ; MARQUES, E. J. N. ; PIMENTEL, M. F. ; FREITAS, S. T. ; PASQUINI, C. ; CASIRAGHI, E . Selection of NIR wavelengths from hyperspectral imaging data for the quality evaluation of Acerola fruit. In: 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015, Foz do Iguaçu - Brazil. 17th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, 2015.

 

MARQUES, E. J. N.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T.; PEREIRA, G. E. ; OLIVEIRA, W. P. ; MEDEIROS, E. P. Visible and Near Infrared Spectroscopy (Vis/NIRS) application for rapid total phenolic and antioxidant activity analyses in wines. In: XXIV Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos- CBCTA, 2014, Aracaju. Anais do XXIV Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2014. v. 1.

© 2021 Simbiótica Tecnologia Química Ltda. Todos os direitos reservados.